Winst op wedstrijd Slag om Pampus

Winst op wedstrijd Slag om Pampus

Oplijnen, attentie, ready, set, go! En daar gaan we. We hebben elkaar een paar uur geleden voor het eerst ontmoet.

Stuur Hessel (De Grift), Erica (Alphen), Christel (Daventria), Esther (De Laak) en ik van De Hunze. We roeien in een boot die we allemaal niet kennen, een Filippi 84, beschikbaar gesteld om coastal rowing te promoten. Op water waar we allemaal nog nooit geweest zijn, het IJsselmeer voor de kust bij Muiden. Maar we stuiven er direct vandoor! Hessel houdt ons scherp met een paar rake opmerkingen en stuurt tegelijkertijd precies goed, zodat we bij de eerste boei de boot die net nog voor ons lag in de binnenbocht voorbijsnellen. We liggen vooraan! Een tijdlang is er niets anders in mijn hoofd dan de roeihaal. Ik voel dat degenen achter mij het voor elkaar krijgen om precies in diezelfde cadans te roeien en de boot loopt heerlijk. De omstandigheden zijn perfect, zeer weinig wind en mede daardoor alleen incidenteel wat golven. De derde boei alweer. De boot die we net inhaalden begint in te lopen en achter mij roept iemand dat we kracht bij moeten zetten. Hessel maant ons met een ‘niet praten, roeien!’ tot stilte, maar de focus is terug. We lopen weer uit. We ronden de zesde en laatste boei en roeien nu tussen de pieren richting de haven. De volgboot vaart vlakbij en het publiek moedigt ons aan. Dat is precies wat ik nodig heb, want er moet nog een tandje bij. Nog dertig halen, nog twintig, toch nog twintig, de laatste tien en de finish! We hebben het gehaald. En met een tijd van 25.45 hebben we de 6 km lange Slag bij Pampus gewonnen!

Ook het andere damesteam van Dutch Coastal Rowing (DCR), bemand door een volledige Assense ploeg (ARC) bestaande uit stuur Merel met Lia, Thea, Jacqueline en Cecile, heeft het met een zesde plek goed gedaan en tevreden staan we met z’n allen op het vlot.

Het echte nagenieten komt echter straks pas, want eerst start het Herenveld. Ik stap in als stuur terwijl Hessel (De Grift), Arie en Martin (De Laak) en Bert (De Zwolsche) zich klaarmaken om te roeien. Omdat alle boten al snel op het water liggen wordt de start vervroegd en vervolgens ook nog eens in een recordtempo uitgevoerd. Desondanks komen we goed weg en al snel liggen we tweede. We proberen nog even de boot voor ons te slim af te zijn bij de boei, maar moeten toch dulden dat ze harder gaan dan wij. Maar dat maakt niet dat er niet gebikkeld wordt! Het ritme is mooi, er wordt flink getrapt en de boot schiet vooruit. Met een behoorlijke snelheid ronden we alle boeien en we bereiken in 23.54 de finish op een welverdiende tweede plek.

De twee andere DCR-herenboten volgen kort daarop, met aan boord stuur Jeltsje (ARC) en roeiers Luuk en Jaap (Viking), Jeroen (Naarden) en Hellen (ARC) in de ene boot en stuur Erica met roeiers Cees, Jos, Hans en Richard (allen RV Alphen) in de andere.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het een topdag was. Wat ontzettend leuk dat er acht damesteams en tien herenteams aan de start verschijnen bij het eerste officieuze Nederlandse coastal rowing kampioenschap. En wat super dat vijf teams daarvan van de jonge vereniging Dutch Coastal Rowing afkomstig zijn. En wat ongelooflijk gaaf om een eerste en een tweede plek te behalen. Kom maar op met dat volgende startsignaal!

De Slag om Pampus is traditioneel een wedstrijd voor Pilot Gigs. Dit jaar was er voor het eerst een speciaal veld voor kustroeiboten (Yole-de-Mèrs) uitgeschreven; voor dames- en herenteams. Het was hiermee het eerste officieuze kampioenschap kustroeien in Nederland. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandsche Zeil & Roei Vereeniging te Muiden. De baan voor de Yole-de-Mèrs is 6 km lang.

Geef een reactie

Zoeken binnen DCR

Help bij zoeken

Type hierboven één of meer woorden in waar je op onze site naar wilt zoeken.

Zoekresultaten

Deze zoekfunctie zoekt zowel in het openbare gedeelte van onze site als in het ledengedeelte. Artikelen in het ledengedeelte kun je alleen bekijken als je ingelogd bent.