Startsein van de Guus-van-Wechemtocht 2022

Verslag van de Guus-van-Wechemtocht 2022

Om onze oud-voorzitter Guus van Wechem te eren werd in het weekend van 10 en 11 september 2022 de naar hem vernoemde Guus-van-Wechemtocht gehouden. Vanwege de getijden is roeien op de Oosterschelde voor gladwater roeiers niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. De tocht werd door de groep van Cees Leenheer minutieus voorbereid, onder andere met Michel Hamers die contact onderhield met de autoriteiten. Uiteindelijk zou de tocht gaan lopen vanaf de Roompot bij Wissekerke naar Sint-Annaland, met een overnachting om de volgende dag via Zierikzee terug te roeien naar de Roompot.

Tewaterlating boten bij Roompot Marina

Het weekend van 10 en 11 september stond al redelijk volgepland op de kalender van roeiend Nederland, maar ja, we zijn gebonden aan een eb-vloedschema dat bepalend is voor de datum waarop je kunt roeien. De bedoeling was om met een groep van vier coastal-boten op zaterdagochtend van start te gaan vanuit de Roompot. Het startsein zou worden gegeven door de familie van Guus. Zoals het altijd met zeeroeien kan gaan, verliep de GvW-tocht geheel anders dan gepland.

Het onweer dat zich boven de Oosterschelde ontwikkelde was niet voorspeld, zodat de tocht onverwacht niet van start kon. Toen het onweer voorbij was, was het gunstige getij ook voorbij om nog naar Sint-Annaland te varen. De deelnemers hebben wel nog een kort tochtje gemaakt vanaf de Roompot langs de Mossel Zaad Vanginstallatie richting Oosterscheldedam. We kwamen dicht genoeg bij om de imposante pijlers te kunnen zien. En we zagen zeehonden met hun koppen boven water.

Aan de steiger bij Roompot Marina Op de steiger bij Roompot Marina

Verrassend was de overnachting in Sint Annaland waar we met onze tenten op de dijk van de haven mochten staan. Dit leverde een fantastische ervaring en mooie momenten op, met een opkomende zon die de omgeving deed schitteren. Alette Broekens en Marie Louise hadden voor een uitgebreid ontbijt gezorgd met koffie en thee dat ’s morgens per fiets werd aangeleverd door Ria, de vrouw van Cees die met zijn zeilboot in de haven lag.

Haven Sint-Annaland Ochtendgloren bij Sint-Annaland
Ochtendgloren bij Sint-Annaland

Tijdens het diner hadden de Captains voor de zondag een mooie tocht “uitgerekend”. Het tij was gunstig om vanuit De Roompot Marina dicht onder de Oosterscheldedam langs te varen. In tegenstelling tot zaterdag was het stralend weer en stond er nauwelijks wind. De tocht zou bij wijze van spreken ook met een skiff gevaren kunnen worden. Het water was zo glad als op de Zeegerplas bij windstil weer of bij Roeivereniging Rijnland aan het vlot. Onderweg meerden we af op een kleine plaat die maar twee uur per getijde droog staat. Zoals op de foto is te zien stond de plaat droog genoeg voor een ommetje. Tijdens onze tocht werden we begeleid door een rubberboot waarvoor het water rond de plaat te ondiep was. Uiteindelijk hebben we op zondag een tocht van 30 km geroeid.

Op de zandbank richting Burghsluis
Op de zandbank richting Burghsluis

Al met al hebben we een heel gezellig weekend doorgebracht op en rond de Oosterschelde met een tocht die door Guus als de Tocht der Tochten werd bestempeld. Zeker iets om te herhalen, vandaar dat de GvW-tocht weer op de planning komt voor 2023 en dan hopelijk zonder onweer.

Geef een reactie

Zoeken binnen DCR

Help bij zoeken

Type hierboven één of meer woorden in waar je op onze site naar wilt zoeken.

Zoekresultaten

Deze zoekfunctie zoekt zowel in het openbare gedeelte van onze site als in het ledengedeelte. Artikelen in het ledengedeelte kun je alleen bekijken als je ingelogd bent.