Roei mee rond de Hoekse Waard

Jachthaven

DCR stalt de Razende Bol een gedeelte van de zomer in Stad aan ’t Haringvliet (van 26 juni tot en met eind juli).

Stad ligt, zoals de naam zegt, aan het Haringvliet ten zuid-westen van Tiengemeten.
Bij de jachthaven van Stad hoort een glooiende trailerhelling. De Razende Bol kan bij wijze van spreken met een Fiat 500 te water worden gelaten.

Beschreven tochten

In dat gebied heeft Cees Leenheer enkele tochten beschreven. Hij kent het getijdengebied van Spui, Oude Maas en Dordtse Kil als zijn broekzak.
In de agenda staan inmiddels 4 tweedaagse tochten rond de Hoekse Waard van 75 km met overnachting in Dordrecht. Steeds met tij mee op Spui, Oude Maas en Dordtsche Kil. Voor diehards is, met passen en meten, de tocht ook als ééndaagse te roeien.

Zelf op pad

Op het Hollands Diep en het Haringvliet staat geen stroom. Op het gedeelte tussen de Haringvlietbrug en de Haringvlietdam kan, door ervaren roeiers, zonder uitgebreide routebeschrijving en/of gps track worden gevaren. De situatie is overzichtelijk en overal liggen, behalve de rode en groene tonnen, ook de RWR en GWR tonnen van de jachtbebakening.
Omdat het in deze periode nog lang licht is kun je ook overwegen een avondtocht te varen. Zorg wel dat je voor donker weer binnen bent.
Een bezoek aan het natuurgebied Tiengemeten is zeker de moeite waard. Je kunt afmeren in de meest westelijke haven aan de noordzijde. Overnachten op Tiengemeten is ook mogelijk.

Kaarten en App

Op de site komen prints van de waterkaarten van dit gebied. Ook komen er nog geplastificeerde kaarten van het gebied in de kist die bij de Razende Bol staat. Verder is het handig om de app “Open seamap” uit de App store van Apple te downloaden. De app is gratis. Alle tonnen staan er op, jammer dat de ondiepten er niet op staan maar wanneer je de GWG en RWR tonnen respecteert kan er niets fout gaan.

Langs de kop van Goeree naar de Brouwersdam

Nog niet beschreven is de tocht op zee langs de kop van Goeree. Wanneer daar belangstelling voor is gaat Cees Leenheer rekenen en tekenen aan een ééndaagse tocht van de Stad aan ’t Haringvliet naar de Brouwersdam. We laten schutten bij Stellendam naar zee. Na het schutten volgen we het Slijkgat, een smalle ondiepe geul waarvan de diepte maandelijks wordt gemeten en de betonning aangepast . We breken halverwege uit de betonde geul richting vuurtoren, langs surfboeien en een plaat die met gele tonnen is afgeschermd voor vogels, maar waar naar verwachting nog wel voldoende ruimte is voor onze Razende Bol. 4 km verder is aan de Brouwersdam een haven met trailerhelling (die voornamelijk gebruikt wordt door sportvissers). De totale lengt van de tocht is 35km. Hier halen we de Razende Bol weer uit het water. nadat we de trailer hebben opgehaald in Stad.

Wanneer je belangstelling hebt laat het weten aan ceesleenheer@hetnet.nl

Geef een reactie

Zoeken binnen DCR

Help bij zoeken

Type hierboven één of meer woorden in waar je op onze site naar wilt zoeken.

Zoekresultaten

Deze zoekfunctie zoekt zowel in het openbare gedeelte van onze site als in het ledengedeelte. Artikelen in het ledengedeelte kun je alleen bekijken als je ingelogd bent.