Oosterscheldetocht 2020 met de klok mee

Oosterscheldetocht 2020 met de klok mee

In 2020 zal het moeilijk zijn meerdaagse tochten in Zeeland te varen. In voorgaande jaren bleek het al moeilijk onderdak te vinden in Zeeland. Dat is door Corona alleen maar moeilijker geworden. Hieronder een korte beschrijving van een rondje Roggeplaat in 1 dag.
De Oosterschelde is een prachtig vaarwater met behoorlijke getijden verschillen. De droogvallende platen lenen zich voor een comfortabele wissel. De tocht is zo gepland dat we steeds met tij meevaren. Grote kans dat we zeehonden spotten.

DCR heeft zijn 2e boot, de Razende Bol, gestald bij de Roompot Marina in de zuid-west hoek van de Oosterschelde. Op 15 juli roeiden 3 ARV leden, een lid van de Laak en een lid van de Goude deze tocht. Het was ook de maiden trip van de Razende Bol.

We vertrekken minimaal twee uur voor Hoogwater bij Roompot Marina en varen langs de Oosterschelde dam. We varen over de Neeltje Jansplaat wanneer er voldoende water boven staat. En wanneer er nog onvoldoende water staat varen we de plaat op en wachten op het water dat zeker komt. Een optie is de plaat rond te varen. Verder naar de jachthaven van Burghsluis eventueel een kop koffie. Verder met tij mee richting Zierikzee. We passeren de Schelphoek, een stroomgat van De Ramp van 1953, waar we naar binnen kunnen. Er liggen nog caissons. Wat verder naar het oosten ligt een enorme schelpenbult midden in Oosterschelde. Afhankelijk van het tij staat de bult tussen de 50cm en 3 meter boven water. We meren af, tijd voor een wissel. Door naar het havenhoofd van Zierikzee, als we voldoende tijd hebben kunnen we naar binnen. De havenmeester kan zo nodig een lunch verzorgen.

Na vertrek uit Zierikzee varen we met tij mee in sneltreinvaart weer terug naar de Roompot Marina.
Wil je zelf dit rondje varen? Kijk op de ledensite bij Middelen en Tochten wanneer deze tocht mogelijk is. Op rode dagen is deze tocht niet mogelijk. Vaar dan van de Roompot naar Colijnsplaat, dat is niet moeilijk. Gewoon de dijk aan SB houden.
Misschien kun je wel van de Roompot naar Vlissingen langs Westkapelle. De beschrijving van die route komt er aan.
Voor dagen die niet in het schema staan moet je zelf even interpoleren tussen twee opeenvolgende dagen. Twijfel je, stuur dan een mail aan Cees Leenheer. Reserveer de Razende Bol en zoek een team bij elkaar.

Oosterscheldetocht 2020 met de klok mee

Geef een antwoord

Zoeken binnen DCR

Help bij zoeken

Type hierboven één of meer woorden in waar je op onze site naar wilt zoeken.

Zoekresultaten

Deze zoekfunctie zoekt zowel in het openbare gedeelte van onze site als in het ledengedeelte. Artikelen in het ledengedeelte kun je alleen bekijken als je ingelogd bent.